BATMAN ÇEVRE GÖNÜLLÜLERİ DERNEĞİ

 

Batman ili “Petrol ve tarıma” dayalı önemli merkezlerden bir tanesidir. İlimiz kısa bir süre içerisinde büyüyüp gelişmiştir. T.P.A.O. Tüpraş, Botaş, Petrol Ofisi ve İpragaz Dolum Tesislerinin de bölgede olması birçok sorunu beraberinde getirmiştir. Yakında üretime başlayacak olan 110 MWatt’lık Termik Santralın getirilerini de bu sorunların üstüne eklememiz gerekecek.

İlimizde öncelikli çevre sorunu hava kirliliğidir. Batman Rafinerisinin neden olduğu hava kirliliği astım, bronşit, solunum ve kalp yetmezliği gibi bir çok hastalığa neden olup, Bu hastalıklar ilimizde yoğun olarak görülmektedir. 1950’li yıllardan kalma teknoloji ile yapılan üretimin en kısa zamanda modernize edilip, sebep olunan hava kirliliğinin kabul edilebilir sınırlara çekilmesi gerekir.  

            T.P.A.O. Bölge Müdürlüğü alanı, Botaş, Petrol Ofisi, Tüpraş Rafineri ve Tesisleri, İpragaz Dolum Tesisleri ile yerleşimlerden kaynaklanan atık sular, bölgede önemli kirlilik kaynakları oluşturmaktadırlar. Özellikle Tüpraş’ta arıtılan petrolün atıkları olduğu gibi şehrin ortasından geçmekte olan İluh Deresine akıtılması büyük bir kirlilik oluşturmaktadır. Hem belirli tesislerin endüstriyel atıkları hem de derenin civarındaki evlerden gelen pis sular direk olarak Batman Çayına ulaşmaktadır. Batman civarındaki çay suları tarımsal amaçlı kullanılmaktadır. Çaya karışan pis sular hem balıkçılığı hem de sulanan toprakları olumsuz yönde etkilemektedir.

            Batman Çayı ve Dicle Nehrinde dinamit ve Jeneratör ile balık katliamları yapılmakta çevredeki yaban hayatı hızlı bir şekilde yok edilmektedir. 

Ne dağlarımızda nede ovalarımızda bırakın orman denilebilecek bir alanı, dikili bir ağaç bile bulamazsınız. Şehir merkezinde park ve bahçelere ayrılmış olan alanların yetersizliğinin yanında sayfiye yeri olarak kullanabileceğimiz alanlar hiç yoktur.

Çevre kirlenmesinin önlenememesi geri dönülmez bir niteliğe dönüşmesinin, bugünkü ve gelecek kuşakların mirasını yok etmenin ve dünyadaki canlı yaşamı tehdit edecek boyuta varmasının haklı hiç bir gerekçesinin olamayacağına inanan bir grup insan tarafından Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Mayıs 2001 tarihinde kuruldu.

            

Amacımız: İlimiz ve çevresinin doğal bitki ve hayvan varlığı ile tabii zenginliklerinin korunması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi, kentsel ve kırsal alanda arazinin ve doğal kaynakların en uygun şekilde kullanılması ve korunması ile her türlü Çevre Kirliliğinin önlenmesi için üyelerinde ve toplumda Çevre bilinci oluşturarak ve geliştirerek bilgilendirilmelerini sağlamaktır.

           

Felsefemiz: Yaşadığı çevreyi koruyan, Doğayla barışık ve doğaya saygılı bireylerin yetişmesine katkıda bulunmak.

           

      Nasıl Yapacağız:

Değerlerimiz:

         Doğa ve insan sevgimiz

         Takım çalışması

         Gönüllülük

         Arkadaşlık

         Yaşam boyu öğrenme

         Yaratıcılık 

 

Araçlarımız:

         Toplumsal uzlaşma

         Toplumun her kesiminden üyeler

         Aktif üyeler

 

Dernek Faaliyetlerinin Çevreye Katkıları :

Kişiye sağlayacağı faydalar   :

Çevre korumasının etkili olabilmesi için:

 

Aktif, katılımcı ve sorgulayıcı bireylerin yetişmesine katkıda bulunmak amacı ile bütün okullarda örgütlenme çalışmalarımız devam etmektedir. Öğrencilere yönelik konferanslar verilmekte. Valilik, Milli Eğitim Müdürlüğü, Okul Müdürlükleri ve gönüllü vatandaşların iş birliği ile Batman Lisesi, Ticaret Lisesi ve Batman Fen Lisesinde Çevre Gönüllüleri Gençlik Kulübü kuruldu. 2002 Haziran ayı sonuna kadar Anadolu Lisesi Fatih Lisesi, Cumhuriyet Lisesi ve Atatürk ilköğretimde çalışmaların tamamlanacaktır.  Maddi imkanlarımız el verirse, 2003 yılı sonuna kadarda batmandaki tüm okullarda gençlik kulübü kurma çalışmalarımızı tamamlamayı hedefliyoruz. Gençlik Kulübü üyeleri olan öğrenci arkadaşlar kendi aralarında toplanarak öncelikli olarak bir yönetim kurulu seçmektedir. Seçilen yönetim kurulu görev dağılımı yaparak çalışmalarına başlamaktadır. Varılan kararlar okul yönetimi ve derneğimiz ile ortaklaşa uygulanmaktadır. 

            Belediye ve Milli Eğitim Müdürlüğünün katkılarıyla, öğrenci arkadaşların fidanların yetiştirilmesi ve dikilmeleri ile ilgili bilgilendirme çalışmaları Belediyenin fidan yetiştirme alanlarında devam etmektedir.

              İluh Deresi’nin ıslahı ile ilgili çalışmalar yılan hikayesine dönmüştür. Kamulaştırmanın henüz tamamlanmamış olması ve İller Bankasının 20 yıldır konu ile ilgili projeyi tamamlamamış olması, zehirli atıklardan oluşan bu dere toplumda büyük bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor.

             Önemli hedeflerimizden bir tanesi de ilimizde bir Doğa Kampının kurulması. Valilik ile bu konudaki görüşmelerimiz devam etmektedir.

            Bölge Jandarma Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğü ile yaptığımız çalışmalar neticesinde özellikle dinamit ve jeneratör ile balık avlama Dicle Nehrinin bazı kesimlerde %90 oranında azalmış ancak bir çok kesimde katliamlar hala bütün hızıyla devam etmektedir.

            Atık ve artıkların geri dönüşümlerinin sağlanması amacıyla Valilik, Belediye, Jandarma, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Çevre İl Müdürlüğünün özel katkılarıyla kağıt, cam ve plastik toplama kampanyası başlatma çalışmaları son aşamasına gelmiştir. Geri dönüşümü sağlanan 1 ton beyaz kağıdın 16 - 17 tane yetişkin çam ağacının kesilmesini önlediğini düşünürsek, konunun önemi ortaya çıkmaktadır. Bu kampanyanın çevreye olan olumlu katkılarının yanında finansman sorunumuza da önemli bir çözüm getireceği inancındayız.

Önem verdiğimiz bir başka projemiz de Yeşil Kuşak Projesidir. Valilik, Belediye, Jandarma, Milli Eğitim müdürlüğü, TPAO, Tüpraş, Tarım İl Müdürlüğü ve ilimizdeki diğer tüm kurum ve kuruluşlar ile özellikle emekli vatandaşlarla ortaklaşa yürüteceğimiz ve herkese farklı görevlerin verildiği bir projedir. Bu proje ile Batman çevresinde ormanlık alanların oluşmasını sağlamak istiyoruz. Bunun ilk adımı olarak ta  4.000 adet Meşe Palamudu Şubat ayında dikilmiştir.

            İyi ve güzel davranışların desteklenmesi ve toplumda bunların özendirici olmasını sağlamak amacı ile toplum yararına gönüllü olarak faaliyetlerde bulunan kişi ve kuruluşlara plaket ve takdir belgesi veriyoruz.

            Kültürel çevremiz içinde önemli bir yere sahip olan Hasankeyf’in tarihi ve turistik önemini göz önünde bulundurulup, gelecek nesillerin böylesi bir değerden mahrum edilmeyeceği ve Toriçelli Projesi veya benzeri alternatif bir projeyle 4 – 5 bin yıllık tarihin yok edilmeyeceği inancındayız.                                             Çevremize Sahip Çıkalım.

                                                               

                                                  

 

Anasayfa'ya dönmek için lütfen burya tıklayın