BATMAN ÇEVRE GÖNÜLLÜLERİ DERNEĞİ ANA TÜZÜĞÜ

 

 

                                       

KURULUŞ HÜKÜMLERİ

ÜYELİK HÜKÜMLERİ

 

YÖNETİM HÜKÜMLERİ

ŞUBELER

 

MALİ HÜKÜMLER
GENEL HÜKÜMLER

                                     

Ana Sayfa

 

                                       

 

                                       

 

                                        

 

                                         

 

 

 

 

 

                         

 

 

 

 

 

 

1. BÖLÜM : KURULUŞ HÜKÜMLERİ

 

 Başa DönG

KURULUŞ

Madde-1: Yasalar ile bu ana tüzük hükümleri uyarınca yönetilmek, amaç ile hizmet konuları doğrultusunda çalışmalar yapmak ve etkinliklerde bulunmak üzere “BATMAN ÇEVRE GÖNÜLLÜLERİ DERNEĞİ” adı ile bir dernek kurulmuştur. Derneğin kısa adı “ÇEVGÖN” olup aşağıdaki maddelerde (Dernek) olarak anılacaktır. Dernek amblemi şekilde görüldüğü gibi daire içinde el ele dünyayı çevreleyen beş çoçuk figürüdür. Dairenin içi mavi, insanlar  ve yazılar beyaz  ve siyah gövdeli ağacın yaprakları  yeşildir.

 

 

 

MERKEZ

Madde-2:  Derneğin Merkezi BATMAN’dadır. Kanunların öngördüğü kural ve işlemlere uygun olarak BATMAN’ın merkez ilçe ve ilçeleri ile köylerinde birer şube açabilir.

 

AMAÇ VE HİZMET KONULARI

Madde-3: Derneğin amacı “İlimiz ve çevresinin doğal bitki ve hayvan varlığı ile tabii zenginliklerinin korunması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi, kentsel ve kırsal alanda arazinin ve doğal kaynakların en uygun şekilde kullanılması ve korunması ile her türlü Çevre Kirliliğinin önlenmesi için üyelerinde ve toplumda Çevre bilinci oluşturarak ve geliştirerek bilgilendirilmelerini sağlamaktır.

 

FAALİYET BİÇİMİ VE İŞBİRLİĞİ

Madde-4: Derneğin faaliyet biçimi ile işbirliği esasları aşağıda gösterilmiştir.

4.1     - Amaç maddesinin gerçekleşmesinin temini için gerektiğinde hakiki şahıslarla, Kamu ve Özel Hukuk Tüzel  kişileriyle işbirliğinde bulunmak ve onların katılımını sağlamak.

4.2     - Çevreye olumsuz etkileri olan her türlü faaliyeti izlemek; gerektiğinde yetkili Kamu Kurum ve Kuruluşlarının denetiminin sağlanması için girişimde bulunmak.

4.3     - Amaç ve hizmet konuları ile gelir arttırıcı projeler için ortaklıklar, iktisadi işletmeler, sosyal ve yardımlaşma sandığı kurmak ve işletmek, sosyal ve kültürel etkinliklerde bulunmak.

4.4     - Aynı amaç ve çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösteren diğer dernekler ile işbirliği yapmak, işbirliğini özendirmek, gerektiğinde federasyon ve konfederasyon şeklinde teşkilatlanmak.

4.5     - İlgili mevzuata uygun olarak önceden izin almak şartıyla aynı amaçta faaliyet gösteren uluslar arası  kuruluşlar ile işbirliği yapmak.

4.6     - 18 yaşından küçük çocuklar ile ortaokul ve ortaöğretim öğrencilerinin mahallin en büyük mülki amirinden izin almak koşulu ile dernek yönetim yerleri, tesisleri ve eklentilerinde veli veya vasileri yanlarında olmadan bulunabilirler. Geleceğin aile  ve yöneticileri bulunan bu kişilerde çevre bilincinin aşılanması fidan dikme gibi yapabilecekleri ve geliştirebilecekleri etkinliklerde bulunabilmeleri için gerekli koşulları ve olanakları sağlamak.

 

FAALİYET KONULARI VE ÇALIŞMA BİÇİMİ

Madde-5: Faaliyet konuları ve çalışma biçimi aşağıda gösterilmiştir.

5.1     - Yeni üye alınmasına ve onursal üye kazanılmasına çaba harcamak.

5.2     - Toplumda çevre bilincini geliştiren değer yargılarının oluşmasına katkıda bulunmak.

5.3     - Her seviyede çevre eğitimini teşvik etmek ve gerektiği hallerde kurslar ve seminerler tertiplemek.

5.4     - Çevre bilincinin oluşması / gelişmesi için çeşitli etkinliklerde bulunmak: fotoğraf, film, slayt, dia, sergi, temsil, gösteri, konser, panel, konferans, gezi, festival ve toplantılar düzenlemek.

5.5     - Çevre konusunda her türlü dökümantasyon temin etmek ve yayın faaliyetlerinde bulunmak. Kamuoyunu bilgilendirmek için her türlü kitle iletişim araçlarından faydalanmak.

5.6     - Çevre, insan, tabiat, kent hayatı sorunları ile ilgili eleştiri, görüş ve önerilerini, haber ve yayın organları yoluyla yetkili mercilere ve kamuoyuna duyurmak.

5.7     - Dernek içinde oluşturulacak komiteler veya görüşülecek uzman kişiler aracılığı ile araştırma, inceleme ve etütler yapmak., öneri ve dilekleri tespit etmek.

5.8     - Çevreye olumsuz etki yapan her türlü faaliyeti dernek yönetim kurulunca görevlendirilen üyeler vasıtasıyla izlemek, gerektiğinde yetkili ve sorumlu kamu kuruluşlarının denetimini sağlamak.

5.9     - Amaç ve faaliyet konuları ile ilgili projeler yapmak, yaptırmak veya desteklemek ve yarışmalar tertip etmek.

5.10   - Çevrenin korunmasına ve iyileştirilmesine yönelik altyapı çalışmalarının inşasını gerçekleştirmek veya imkanları ölçüsünde desteklemek ve katkıda bulunmak.

5.11   - Çevrenin koruması, çevre kirliliğinin tespiti ve önlenmesine ilişkin olarak yapılacak ve yaptırılacak araştırmalarda kullanılması gereken her türlü araç ve gereçlerinin temininde yardımcı olmak ve konuyla ilgili ölçümler yapılmasını sağlayacak gezici ve sabit laboratuarlar kurmak veya kurulmasına katkıda bulunmak.

5.12   - Dernek faaliyetlerinin yürütülebilmesi için taşınmaz mal edinmek, kiralamak, bu mallar üzerinde her türlü  yani hak tesis etmek, onarım ve inşaat yapmak veya yaptırmak.

5.13   - 2860 sayılı yardım toplama kanunu ile bu ana tüzük hükümlerine uygun olarak yardım almak, vermek şartlı yada şartsız vasiyetleri kabul etmek.

 

DERNEK KURUCULARI :

 

 

No    

Adı – Soyadı

Tabiiyeti

Mesleği

Adresi

1.         

M. Veysi Şimşek

T.C.

Prof. Rehber

Cumhuriyet Cad. 50/1

2.         

Edibe Güneş

T.C.

İşletmen

Teaş Grup Müdürlüğü

3.         

İskender Sünger

T.C.

Çevre Mühendisi

VakıfBank İlköğretim Okulu

4.         

Mehmet Şah Şeker

T.C

Radyoloji Tek.

Sevgi Tıp Merkezi

5.         

Mehmet Selim Toğluk

T.C.

Öğretmen

Ticaret Meslek Lisesi

6.         

İnci Kavak

T.C.

Memure

Milli Eğitim Müdürlüğü

7.         

Ziver Özdemir

T.C.

İşadamı

Bozooğulları Oteli

 

 

 

2. BÖLÜM: ÜYELİK HÜKÜMLERİ

 Başa DönG

ÜYELİK KOŞULLARI

Madde-6: Derneğe üye olabilme koşulları aşağıda gösterilmiştir.

6.1     - Onsekiz yaşını bitirmiş, medeni hakları kullanmaya yeterli ve iyi ünlü olma.

6.2     - Derneğin bir üyesi tarafından önerilmiş bulunma.

6.3     - Yabancılar için Türkiye’de oturma hakkına sahip olma.

6.4     - Derneklere üye olmaları yasaklananlar, dermek ödentilerini ödememe nedeni dışında diğer nedenlerle dernek üyeliğinden sürekli olarak çıkarılmış olanlar ile özel kanunlarda aksine hüküm bulunmamak koşulu ile Dernekler Kanunu’nun 16. maddesi uyarınca bağlı bulundukları kuruluşlardan izin alamayanlar derneğe üye olamazlar.

 

ÜYELİK TÜRLERİ

Madde-7: Derneğin üyelik türleri aşağıda gösterilmiştir.

7.1 - Dernek Üyesi Üyeliğin gerektirdiği her türlü yükümlülükleri üstlenmiş ve üyelik sorumluluğu ile haklardan yararlanan üyedir. Üyenin hakları, gereken koşulları içermek kaydı ile her türlü göreve aday olmak ve oy kullanmak; yükümlülükleri ise özel ve genel kurul toplantılarına katılmak, ödentilerini zamanında yapmak, amaç ve hizmet konularına bağlı olarak gereken çabayı  harcamak ve derneğin toplum içindeki olumlu görüntüsünü sürdürmek ilkelerini içerir.

7.2 - Onursal üye Derneğe, amaç ve hizmet konularına sevgi ve saygıları bulunanlar arasından en az iki üyenin

      önerisi ve yönetim kurulunun kararı ile verilen fahri üyeliktir.

      Onursal üyeler organlara seçilme ve seçme haklarına sahip olmayıp dernek bütçesinde öngörülen ödentiyi          ödemekle yükümlüdür.

 

 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

Madde-8: Dernek üyeliği işlemleri aşağıda gösterilmiştir.

8.1      - Dernek üyesi olmak isteyen adaylar, dernek ama ve hizmet konuları ile ana tüzük hükümlerini kabul ettiklerini, gerekli üyelik koşullarını içerdiklerini belirten üyelik bildirimini doldurup dernek başkanlığına sunarlar.

8.2      - Adayın üyelik isteğinin işleme konulabilmesi için en az bir üyenin önerisi şarttır.

8.3      - Dernek yönetim kurulu üyeleri yada kuracağı bir komite aracılığı ile aday hakkında gereken araştırmayı yaptıktan sonra başvuru tarihinden başlamak üzere otuz gün içinde adayın isteği ile ilgili kararını verir ve adaya yazılı olarak bildirir.

8.4      - Adayın dernek üyeliğine kabul edilmesi üzerine kayıt işlemleri yapılır. Giriş ödentisi ile yıllık ödentinin gereken bölümü alınır. Bu ödemeler yapılmadıkça dernek üyeliği kazanılamaz.

8.5      - Dernek yönetim kurulunun, adayın dernek üyeliği isteğinin reddine ilişkin kararı kesin olup hiçbir biçimde bir yere itiraz edilemez.

 

 

 

ÜYELİKTEN AYRILMA

Madde-9: Üyelik ölüm ve üyelikten ayrılma dileği ile sona erer. Her üye dilediği anda Dernek Başkanlığına yazılı olarak  ayrılma isteğini bildirmekle Dernek üyeliğinden ayrılmış sayılır. Ancak, ayrılan üyenin mali sorumluluğu, yasal nedenlerle ayrılanların yasal nedeninin  oluşum tarihinde, diğerlerinin ise ayrılma dileğinin yapıldığı çalışma döneminin sonunda biter ve kendilerinden ilişkili bulundukları çalışma döneminin tüm ödentileri alınır.

 

 

 

ÜYELİKTEN ÇIKARILMA

Madde-10: Dernek üyeliğinden çıkarılma nedenleri aşağıda gösterilmiştir.

14.1  - Özürsüz olarak çalışmamak ve toplantılardan uzak kalmak, verilen görevleri yapmamak, görev almaktan    kaçınmak ve böylelikle derneğin yaşamasına ve amaç ile hizmet konularına ilgisizlik göstermek.

10.2  - Derneklere üye olmak hakkını yitirme ve Dernek ana tüzüğü hükümleri ile genel Kurul ve Yönetim Kurulu kararlarına aykırı davranma.

10.3  - Tüm ödentileri ödemedikleri için üst üste iki olağan Genel Kurul Toplantısı’na kabul edilmeme.

 

 

 

ÜYELİKTEN ÇIKARILMA İŞLEMLERİ VE İTİRAZ

Madde-11: Dernek Yönetim Kurulu kuracağı bir disiplin komitesi aracılığı ile üye hakkında gereken araştırma ve incelemeyi yaptırıp üyenin de savunmasını aldıktan sonra üyelikten çıkarma kararını gizli oyla ve üye tam sayısının 2/3 çoğunluk oyu ile yazılı olarak üyeye bildirir.

 

Çıkarılan üye kendisine bildirilen karara karşı bildirim tarihinden başlamak üzere (15) gün içinde Dernek Yönetim Kurulu aracılığı ile Genel Kurula itiraz edebilir. İtiraz ilk Genel Kurul Toplantısında görüşülür ve karara bağlanır. İtirazın karara bağlanmasına kadar üyenin hak ve yükümlülükleri devam eder. Üyenin süresinde itiraz etmemesi ya da itirazın Genel Kurulda reddedilmesi halinde Dernek Yönetim Kurulu üyenin kaydını siler. Çıkarılan üyenin Genel Kurul tarihinden başlamak üzere bir ay içinde alınan karara karşı mahkemeye başvurma hakkı saklıdır. Ölen üyenin dışında ayrılan ya da çıkarılan tüm ödenti borçları ödenmediği taktirde Dernek Yönetim Kurulu yasal yollara başvurabilir.

 

3. BÖLÜM: YÖNETİM HÜKÜMLERİ

 Başa DönG

ORGANLAR

Madde-12: Derneğin organları aşağıda gösterilmiştir.

12.1 - Genel Kurul

12.2 - Yönetim Kurulu

12.3 - Denetleme Kurulu

12.4 - Danışma Kurulu

  

GENEL KURUL

Madde-13: Dernek Genel Kurulu iki yılda bir olağan olarak Şubat ayında toplanır ve üyelerin yarıdan bir fazlasının katılması ile Dernek Merkezinin bulunduğu yerde çalışmalarına başlar.

 

 

 

GENEL KURUL ÇAĞRI YÖNTEMLERİ

Madde-14: Dernek Genel kurulunun toplantıya çağırılmasında uygulanacak yöntemler aşağıda gösterilmiştir.

14.1  - Dernek Yönetim Kurulu, Genel Kurula katılma hakkına sahip üyeler çizelgesini saptar ve tüm ödenti borçlarının ödenmesi için borçlu üyelere uyarıda bulunur. Borçları bulunan üyeler Genel Kurul Toplantısına katılamazlar, seçme ve seçilme hakkına sahip olamazlar.

14.2  - Genel Kurula katılacak üyeler, en az (15) gün önceden yapılacak toplantının ve bu toplantıda yeterli çoğunluk sağlanmadığı takdirde düzenlenecek ikinci toplantının tarih, saati, yeri ve gündemi Dernek Merkezinin bulunduğu şehirde yayımlanan gazetelerin birinde duyurulmak suretiyle toplantıya çağırılırlar. Aynı süre içinde durum yetkili mercilere bildirilerek Genel Kurul’a katılacak üyelerin listesi eklenir.

14.3  - İkinci  toplantı yeter çoğunluk aranmaksızın katılan üyelerle açılır ve Genel Kurul çalışmalarına başlar ancak katılan üye sayısı Yönetim kurulu ile Denetleme üye tam sayıları toplamının iki katından aşağı olamaz.

14.4  - Genel Kurul Toplantısı birden çok geri bırakılamaz.

 

 

GENEL KURUL TOPLANTI İLKELERİ

Madde-15: Genel Kurul Toplantılarında uygulanacak ilkeler aşağıda gösterilmiştir.

15.1 -  Genel Kurula katılacak üyeler, Yönetim Kurulanca düzenlenen “Genel Kurul Üyeleri Listesi” ‘ndeki adları karşısına imza atıp Genel Kurul giriş kartı almak suretiyle toplantıya girebilirler. İmzalanan listeye göre Genel Kurula katılan üyeler sayısı ile toplantı ve karar yeter sayıları, Dernek Başkanı ile sekreter tarafından imzalanan bir tutanakla saklanır.

15.2 -  Genel Kurul sekreterin çoğunluk sağlandığını belirten tutanağı okumasından sonra Dernek başkanı ya da Başkan yardımcısı tarafından açılır ve Genel Kurulu yönetmek üzere oluşturulacak divana bir başkan, bir başkan yardımcısı, bir sekreter seçilir.

15.3 -  Genel Kurulda gündemdeki maddeler görüşülür. Ancak toplantıya katılan üyelerin en az (1/10) ‘u tarafından yazılı olarak görüşülmesi istenen gündem maddeleri ile ilişkili konuların gündeme konulması zorunludur.

15.4 -  Her üyenin Genel Kurulda bir oy hakkı olup, oyunu kullanmak zorundadır.

15.5 -  Genel Kurulda karar yeter sayısı, Genel Kurul’a katılanların yarıdan bir fazlasıdır. Ancak Ana Tüzük değişikliği ile Derneğin dağıtılmasına ilişkin kararlarda, ilgili maddelerdeki yeter sayılar aranır.

 

 

 

OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL

Madde-16: Olağanüstü Genel Kurul, olağan genel kurul toplantısına kadar beklenilmesinin mümkün olmadığı ya da bir an önce görüşülmesinde yarar sağlanacak önemli ve zorunlu konularda, aşağıda gösterilen başvuru ve kararlar uyarınca Yönetim Kurulu tarafından en geç bir ay içinde toplantıya çağrılır.

16.1 - Dernek üye sayısının (1/5)’inin konu için yapacakları yazılı ve imzalı başvurusu.

16.2 - Yönetim Kurulunun, gerek gördüğü konularda (2/3) oy çoğunluğu ile alacağı kararı.

16.3 - Denetleme Kurulunun dernek hesap işlemleri ile bütçe konusunda alacağı oy birliği kararı.

16.4 - Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı Olağan Genel Kurul Toplantısındaki yöntem ve ilkelere göre yapılır ve sadece toplantıya neden olan konunun üzerinde görüşülüp karar alınır. Olağanüstü Genel Kurul sırasında gündeme madde eklenmesi önerisi yapılamaz.

 

GENEL KURUL GÖREV YETKİLERİ

Madde-17: Genel Kurul derneğin en yetkili karar organı olup görev ve yetkileri aşağıda gösterilmiştir.

17.1 - Türk Yasaları ile Dernek Ana Tüzüğü hükümleri doğrultusunda gerekli kararları almak.

17.2 - Çalışma dönemi çalışma programı ile yıllık bütçe yönetmeliği, gelir ve gider çizelgelerini görüşüp onaylamak.

17.3 - Çalışma dönemi yönetim ve denetim asıl ve yedek üyelerini seçmek.

17.4 - Geçen çalışma dönemine ilişkin Yönetim Kurulu çalışma raporu ile bilanço gelir gider çizelgelerini, Denetleme Kurulunun denetim raporunu görüşüp onaylamak ve Yönetim Kurulu üyelerini aklamak.

17.5 - Dernek Ana Tüzüğünün değiştirilmesine ilişkin Yönetim Kurulu tasarısını görüşüp karara bağlamak.

17.6 - Dernek üyeliğinden çıkarılanların, Yönetim Kurulu kararlarına karşı sürelerinde yapılan itirazları hakkında karar almak.

17.7 - Derneğe taşınmaz mal satın alınması ya da dernek mülkiyetindeki taşınmaz malların satılması konularında Yönetim kurulu’na yetki vermek.

17.8 - Derneğin uluslararı çalışmalarda bulunması, yurt dışındaki kuruluşlara katılması ya da bunlarda işbirliğinde olması için Yönetim Kurulunun yaptığı öneriler hakkında karar almak.

17.9 - Derneğin dağılmasına ve mal varlığının dağıtılmasına karar vermek.

17.10 - Gerekli diğer konularda karar almak.

 

 

 

YÖNETİM KURULU

Madde-18: Derneğin yetkili yönetim organı olan Yönetim Kurulunun teşkili aşağıda gösterilmiştir.

18.1 - Yönetim Kurulu 2 yıllık süre için seçilmiş en az (7) asıl ve (5) yedek üyeden oluşur. Seçimlerden önce Genel Kurul, Yönetim Kurulunun asıl ve yedek üye sayısını saptar.

18.2 - Yedek üyeler, asıl üyelikten boşalan yerleri alırlar. Yönetim Kurulu üye sayısı, boşalmalar nedeniyle yedeklerin de getirilmesinden sonra üye tam sayısının yarısından da aşağı düşerse yeniden seçim için Genel Kurul bir ay içinde olağanüstü toplantıya çağırılır.

 

YÖNETİM KURULUNUN ÇALIŞMA İLKELERİ

Madde-19: Yönetim Kurulunun çalışma ilkeleri aşağıda gösterilmiştir.

19.1 - Yönetim Kurulu seçimini izleyen altı gün iinde düzenlenecek ilk toplantıda bir dernek başkanı, bir başkan yardımcısı bir sekreter, bir sayman ve Dernek amaç ve hizmet konuları ile ilgili sözcüler seçmek suretiyle görev bölümü yapar.

19.2 - Yönetim Kurulu en az ayda bir kez toplanır ve gerektiğinde olağanüstü toplantı yapabilir.

19.3 - Yönetim Kurulunun toplantı yeter sayısı, üye tamsayısının yarıdan bir fazlası ve karar sayısı katılanların salt çoğunluğudur.

19.4 - Yönetim Kurulu Dernek Başkanının çağrısı ve saptadığı gündem doğrultusunda toplanır ve çalışmalarını yapar.

 

YÖNETİM KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ

Madde-20: Yönetim Kurulunun görev ve yetkileri  aşağıda gösterilmiştir.

20.1 - Türk Yasaları ve Bu Ana Tüzük Hükümleri doğrultusunda gereken kararları almak, Genel Kurul kararlarını uygulamak.

20.2 - Derneği dernek başkanı aracılığı ile temsil etmek ya da gerektiğinde diğer üyelere de yetki vermek.

20.3 - Çalışma dönemi çalışma programı ile yıllık bütçe yönetmeliği, gelir ve gider çizelgelerini hazırlamak ve uygulamak.

20.4 - Geçen Çalışma dönemi çalışma raporu ile bilanço ve gelir gider çizelgelerini hazırlamak.

20.5 - Dernek Başkanının önerisi üzerine, üyelik nitelik ve koşullarını yitiren, amaç ve hizmet konularından uzaklaşan bu Ana Tüzük Hükümleri ve Genel Kurul kararlarına aykırı hareket eden, aykırı söz ve eylemlerde bulunan üyeler hakkında gereken cezaları vermek.

20.6 - Genel Kurul toplantılarının tarihini, saatini, yerini ve gündemini saptamak. Üyelere ve yetkili mercilere duyurmak.

20.7 - Danışma Kurulu üyelerini seçmek ve önerileri ile dilekleri hakkında karar vermek.

20.8 - Yönetim ve hizmet konuları doğrultusunda görev yapacak komiteler kurmak ve raporları hakkında gereken kararları almak.

20.9 - Derneğin işlerini yürütecek personel ve danışmanları atamak ve gerektiğinde işlerine son vermek.

20.10 - Ortaklık, iktisadi işletme, vakıf ve yardımlaşma sandığı kurulmasına ya da kurulmuş ve kurulacaklara katılmaya karar vermek.

20.11 - Dernek Ana Tüzüğünün değiştirilmesi ile yönetmeliklerin hazırlanması ve değiştirilmesine ilişkin tasarılar hazırlamak.

20.12 - Genel Kurul toplantılarında alınan kararları üyelere ve ilgili yerlere bildirmek.

20.13 - Geçen çalışma dönemi sorumlusu Yönetim Kurulundan görevi ve bilanço gereği Dernek Malvarlığını teslim almak ve aynı biçimde gelecek çalışma dönemi Yönetim Kurulana teslim etmek.

20.14 - Gerekli diğer işlem ve uygulamaları yapmak.

 

DENETLEME KURULU

Madde-21: Dernek her türlü denetime açık olduğu gibi iç denetim açısından Denetleme Kurulu aracılığı ile   Dernek içi Denetim Görevini yerine getirmekle sorumlu bulunmaktadır. Denetleme Kurulunun oluşumu ve çalışma ilkeleri ile ilişkili hükümler aşağıda gösterilmiştir.

21.1 - Denetleme Kurul, genel kurulda açık oyla iki yıl için seçilmiş (3) asil ve (3) yedek üyeden oluşur.

21.2 - Denetleme Kurulu, seçimi izleyen (6) gün içinde yapacağı ilk toplantıda bir başkan ve bir sözcü seçer.

21.3 - Denetleme Kurulu, Derneğin bütçe, hesap ve işlemleri ile ilgili defter ve belgeleri üzerinde yapacağı inceleme sonuçlarını, dilek ve önerilerini Yönetim Kuruluna bildirmek; Yönetim Kurulunca hazırlanan çalışma dönemi programı ile yıllık bütçe yönetmeliği ve gelir gider çizelgelerinin görüşüleceği Yönetim Kurulu toplantısında hazır bulunarak dilek ve önerilerini belirtmek; Yönetim kurulunca hazırlanan geçen çalışma dönemi raporu ile bilanço ve gelir gider çizelgeleri hakkındaki incelemeleri bir raporla Genel Kurula sunmakla görevli ve yetkilidir.

 

 

DANIŞMA KURULU

Madde-22: Danışma Kurulu, Dernek eski başkanları ile onursal üyeler ve dernek üyeleri arasından iki yıl için seçilmiş (7) danışmandan oluşur. Danışma Kurulu her yıl en az üç kez  toplanır ve ilk toplantısında bir başkan, bir başkan yardımcısı ve bir sekreter seçer. Toplantı karar ve yeter sayısı olağan çoğunluktur. Danışma Kurul, başkanı ya da Dernek Başkanı tarafından düzenlenmiş gündem gereğince toplantıya çağırılır ve toplantının karar tutanaklarının bir örneği Yönetim Kuruluna gönderilir.

 

DANIŞMA KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ

Madde-23: Danışma Kurulunun görev ve yetkileri aşağıda gösterilmiştir.

23.1 - Dernek amaç ve hizmet konuları yönünden yapılması gereken çalışmalara ilişkin taslak programlar hazırlamak, uygulamalara yönelik öneri ve dileklerde bulunmak.

23.2 - Üyeler arasında sevgi, saygı ve anlayışı içeren düşünce yöntem ve kurallar üzerinde çalışmalar yaparak dayanışmayı öngören öneri ve dileklerde bulunmak.

23.3 - Yönetim Kurulu ve Genel Kurulun diğer konulardaki istek ve dilekleri hakkındaki görüşlerine bildirmek.

 

ORTAK HÜKÜMLER

Madde-24: Yönetim ve Denetleme Kurulu üyeleri, özürsüz olarak üst üste (3) toplantıya ya da özürlü olsa dahi bir çalışma dönemi içinde düzenlenen toplantıların yarısından bir fazlasına katılmadıkları takdirde kurullarından ayrılmış sayılırlar. Herhangi bir nedenle kurulundan ayrılan üyenin yerine ilk sırada bulunan yedek üye bir hafta içinde üyeliğe çağrılır.

 

YÜRÜTME BİRİMİ

Madde-25: Dernek yürütme birimi, yönetim kurulunun gözetim ve yönetiminde, dernek organlarının kararlarını uygulamak, yerine getirmek; dernek hizmet ve çalışmalarının yürütülmesini sağlamakla görevli olup,

25.1 - Uzman Danışmanlar

25.2 - Yönetim ve Hizmet Komiteleri

25.3 - Görevlilerden oluşur.

 

UZMAN DANIŞMANLAR

Madde-26: Dernek amaç ve hizmet konularında yardımcı olmak, dernek üyelerinin bireysel ve ortak sorunları ile özelliği olan konularda danışmanlık yapmak üzere geçici ya da sürekli olarak hukuk, mali, halkla ilişkiler, sanat ve benzer alanlarda görev yapmak üzeren atanan uzman danışmanlar Yönetim kurulunun gerek gördüğü konularda Yönetim, Denetleme ve Danışma Kurullarına danışmanlık yaparlar.

 

 

YÖNETİM VE HİZMET KOMİTELERİ

Madde-27: Dernek amaç ve hizmet konularında yönetime yardımcı olmak üzere geçici ya da sürekli olarak en az üç kişiden oluşan Yönetim ve Hizmet komiteleri kurabilir, Geçici komiteler dernek başkanı, sürekli komiteler yönetim kurulu kararı ile seçilirler.

Yönetim ve Hizmet komiteleri, yönetim, denetleme ve danışma kurullarının karar almalarına ya da yürütme birimine yardımcı olabilecek etüt, araştırma ve incelemeleri yapmak, önerilerde bulunmak gereğinde uygulamalarını da yapmakla görevli ve yetkilidirler.

 

YÜRÜTME BİRİMİ GÖREVLİLERİ

Madde-28: Dernek bütçesi ile amaç ve hizmet konularının gerektirdiği ölçülerde yürütme birimi görevlileri atanabilir. Yürütme birimi görevlilerin görevleri, görev ve yetkileri ile hak ve sorumlulukları “personel özlük hakları yönetmeliği” nde gösterilir.

 

4. BÖLÜM: ŞUBELER

 Başa DönG

ŞUBELERİN KURULUŞU

Madde-29: Yönetim Kurulu kararı ile şube açılacak yerlerde en az altı aydan beri oturanlardan oluşturulacak şube kurucuları saptanır. Bu kurucular arasından en az (3) kişi yetkili kılınarak şube kuruluş işlemlerini tamamlayıp şubeyi kurmalarına izin verilir.

Şube açmaya yetkili kılınan kişiler, kurucularının ad ve soyadlarını, baba adlarını, doğum yeri ve tarihlerini, meslek ya da sanatlarını, konutlarını, uyruklarını, şube merkezi ile adresini, şubenin açılacağı yerin en büyük mülki amirlerine bildirirler ve yazıya dernek Ana Tüzüğünden iki örnek ile yetkili kılındıklarına ilişkin yetki belgesini de eklerler.

 

HUKUKSAL DURUM

Madde-30: Şubeler, yasalar ve ana tüzük hükümleri gereğince Derneğe bağlı, hak ve varlığı dernek üyesine dahil, yetkili kılındığı çalışma alanında, dernek amaç ve çalışma konuları doğrultusunda Yönetim Kurulu kararları ile özerk çalışmalarda bulunmakla görevli, Dernek merkezi eli ilişkileri ve karar yetkileri “Şubeler Yönetmeliği” hükümleri uyarınca belirlenmiş, tüm işlemlerden doğan hak ve borçlarından ötürü Derneğin sorumlu olduğu bağımsız konutlu dernek iç organlarıdır.

 

 

ŞUBELERİN ORGANLARI, GÖREV VE YETKİLERİ

Madde-31: Şubelerin organları ile görev ve yetkileri aşağıda gösterilmiştir.

31.1 - Şube Genel Kurulu, şubeye kayıtlı etkin üyelerin katılması ile her yıl olağan olarak Ocak ayında toplanır.

31.2 - Şube yönetim Kurulu, şube Yönetim Genel Kurulunda gizli oyla seçilen (5) asıl ve (5) yedek üyeden oluşur.

31.3 - Şube denetçileri, şube genel kurulunda seçilen (2) asıl ve (2) yedek denetçiden oluşur.

31.4 - Şube Genel Kurulunun çağrı yöntemleri, toplantı ilkeleri, olağanüstü toplantı ile görev ve yetkileri hakkında şubeye ilişkin ve şube kapsamında kalmak üzere bu Ana Tüzüğün 20, 21, 22 ve 23. maddelerindeki hükümler kıyasen uygulanır.

31.5 - Şube Yönetim Kurulunun oluşum ve çalışma biçimi görev e yetkileri hakkında, şubeye ilişkin ve şube kapsamında kalmak üzere bu ana tüzüğün 24 ve 25. maddelerindeki hükümler kıyasen uygulanır.

31.6 - Şube denetçilerinin oluşum ve çalışma biçimleri ile görev ve yetkileri hakkında şubeye ilişkin ve şube kapsamında kalmak üzere bu ana tüzüğün 26. maddesindeki hükümler kıyasen uygulanır.

31.7 - Şube üyeleri aynı zamanda dernek üyesi bulunduklarından Dernek Genel Kurulu’na katılmak, seçmek ve seçilmek hakkına sahiptirler. Şubeler, dernek genel kurullarında Şube Yönetim Kurulu Üyeleri aracılığı ile temsil edilirler.

31.8 - Bu ana tüzüğün Dernek Tüzel kişiliğine ilişkin diğer hükümleri de şubeler için geçerli olup, uygulamaya ve merkez ile şube ilişkilerine ilişkin hükümler Dernek Yönetim Kurulunca hazırlanacak “Şubeler Yönetmeliğin” nde gösterilir.

 

5. BÖLÜM MALİ HÜKÜMLER

 Başa DönG

ÇALIŞMA DÖNEMİ VE BÜTÇE

Madde-32: Derneğin çalışma dönemi 1 Ocak’ta başlar ve 31 Aralıkta sona erer. Derneğin bütçesi yıllık bütçe yönetmeliği ile gelir ve gider çizelgelerinden oluşur. Yıllık bütce yönetmeliğinde, harcama yetkileri ve yetkilileri, gelirlerin alınma biçimleri, gider ve harcamaya ilişkin belgeler kasada kalacak para tutarı, bölüm ve maddelerde aktarma yetkileri gibi konular gösterilir.

 

DERNEĞİN GELİRLERİ

Madde-33: Derneğin gelirleri aşağıda gösterilmiştir.

33.1 - Giriş ödentisi: Bir defaya özgü olmak üzere her çalışma dönemi Bütçesinde üyeliğe kabul edilen üyeler için öngörülen ödentidir.

33.2 - Yıllık Ödenti: Üyeler için her çalışma bütçesinde öngörülen ve üyeliğin devamı süresince ödenmesi  zorunlu ödenti olup en az ( 3.000.000 TL ) dir.

33.3 - Dernek taşınır ve taşınmaz malları ile haklarının kiraya verilmesinden sağlanan gelirle ile taşınır değerler gelirleri.

33.4 - Her türlü yayın ve piyango satışları ile toplantı, temsil, festival ve gösteri benzeri düzenlemelerden elde edilen gelirler.

33.5 - Her türlü koşulla ya da koşulsuz bağış, vasiyet ve yardımlar.

33.6 - Ortaklıklar, iktisadi işletmeler, lokal ve yardımlaşma sandığından sağlanacak gelirler.

33.7 - Diğer gelirler.

Dernek Siyasi Partilerden, işçi ya da işveren sendikalarından ve Kamu Kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarından herhangi bir maddi yardım kabul etmeyeceği gibi İçişleri Bakanlığının izni olmadan dış ülkelerdeki gerçek ve tüzel kişilerden yardım alamaz.

 

 

GELİR VE GİDER İŞLEMLERİ

Madde-34: Derneğin gelir ve gider işlemlerinde aşağıda gösterilen kural ve yöntemler uygulanır.

34.1 - Giriş ödentisinin tamamı üyelik işlemleri sırasında yılık ödentinin yarısı Ocak ve diğer yarısı Temmuz ayında alınır.

34.2 - Dernek gelirleri alındı belgeleri ile toplanır, bağış yardım ve ödentileri toplayacak yetkililer Yönetim Kurulu Kararı ile belirtilir ve ilçe kaymakamlığına tescil ettirilir. Alındı belgesine, ödenti ve bağışı ödeyenin açık kimliği yazılır ve imzası alınır.

34.3 - Giderlere ilişkin harcamalarda fatura ya da makbuz alınır. Belirtilen belgelerin alınmaması halinde ilgisince harcama belgesi düzenlenir ve perakende satış fişi eklenir.

 

DEFTERLER

Madde-35: Dernek için aşağıda gösterilen ve noterden onaylanmış defterler tutulur.

35.1 - Dernek Üyeleri Defteri: Dernek üyelerinin kimlikleri, üyeliği giriş tarihleri, üyelikten ayrılma ya da çıkarılma tarihleri bu deftere yazılır.

35.2 - Yönetim Kurulu Karar Defteri: Yönetim Kurulunun olağan ve olağanüstü toplantılarının tarih ve sayısı sırasıyla bu deftere yazılır ya da kararların yazıldığı kağıtlar bu deftere yapıştırılır.

35.3 - Gelen ve Giden Evrak Defteri: Derneğe gelen ve giden yazı ve diğer belgeler, tarih sayı sırasına göre gereken açıklamalar yapılarak bu deftere işlenir.

35.4 - Gelir ve Gider Defteri ya da Bilanço Esası Defteri: Dernek adına alınan paralar, alındıkları yerler, alınma nedenleri ve ilişkin oldukları hesaplar, alacaklar, borçlar ve varlıklar gereken deftere işlenir.

35.5 - Demirbaşlar Defteri: Derneğin demirbaş niteliğindeki taşınır ve taşınmaz malları bu deftere işlenir.

35.6 - Bütçe Kesin Hesap ve Bilanço defteri: Her çalışma dönemine ilişkin bütçenin gelir ve gider çizelgeleri ile bilançonun gelir ve gider çizelgeleri bu deftere işlenir.

35.7 - Alındı Belgeleri Defteri: Alındı belgelerinin serisi, başlangıç ve bitiş no’ları, verildiği kimseler, veriliş ve iade tarihleri, alınan tutarlar ilgilinin imzaları bu deftere işlenir.

 

6. BÖLÜM: GENEL HÜKÜMLER

 Başa DönG

ANA TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ

Madde-36: Dernek Ana Tüzüğü, genel kurula katılan üyelerin (2/3) çoğunluğu ile değiştirilebilir. Değişiklik önerileri en az (10) gün önceden Genel Kurul üyelerine gönderilmedikçe Genel Kurulda Ana Tüzük değişikliği görüşülemez.

 

DERNEĞİN DAĞITILMASI

Madde-37:  Dernek, özellikle dağıtmak için çağrılmış bulunan Genel kurul üyelerinin en az (2/3) ünün bulunacağı olağanüstü Genel kurulda toplantıya katılan üyelerin (2/3) oy çoğunluğu kararı ile dağıtılabilir.

İlk toplantıda (2/3) çoğunluk hazır bulunmadığı takdirde ikinci kez toplanmak üzere genel kurul üyeleri çağırılır. Bu çağrı üzerine toplanacak üyelerin sayısı ne olursa olsun Derneğin dağıtılması konusu görüşülür.

Ancak, dağıtma kararının hazır bulunan üyelerin (2/3) oy çoğunluğu ile alınması zorunludur. Derneğin dağıtılması, Yönetim Kurulu tarafından (5) gün içinde İl Valiliği’ne bildirilir, dağıtılma, dağıtma kurulu olarak Yönetim Kurulu tarafından yapılır ve artan mal varlığı Batman Çevre Vakfı’na devredilir.

 

YÖNETMELİKLER

Madde-38: Dernek ana tüzüğü hükümleri, Yönetim Kurulunun hazırlayacağı yönetmelikler hükümlerine göre uygulanır.

 

Madde-39: Derneğin amblemi, çevre derneklerinin konfederasyon olarak teşekkülü sonunda konfederasyonun açacağı yarışma sonunda kabul edilir. Dernek Amblemi Yönetim Kurulunun izni olmadan üyeler dışında kimseye dağıtılamaz, piyasada satılamaz ve amaç dışı kullanılamaz..